Marek Fichtner
šéfkuchař restaurace Červený Jelen & Trezor Špork
Marek Fichtner

Marek Fichtner

Marek Fichtner má 25letou praxi, působil jako kuchař nebo šéfkuchař na pětihvězdičkové výletní lodi a v pětihvězdičkových luxusních hotelech. V letech 2015 a 2016 byl jedním z porotců MasterChef Česko.

Vařil i v Saúdské Arábii, kde mimo jiné chystal menu pro saúdského krále nebo hostinu pro 4000 hostů. Na svých gastronomických cestách na chvíli „zakotvil“ v rámci stáže i v nejlepší restauraci světa, Noma v Kodani, zkušenosti nabíral i ve Švýcarsku.

Po návratu do Čech pozvedl kuchyni pražského hotelu Kempinski a restauraci Le Grill mezi ty nejvyhlášenější u nás. Dlouhé roky bylo jeho jméno spojované s kuchyní v pětihvězdičkovém Augustine Restaurant na Malé Straně, kde se svým týmem opět kladl důraz na lokální a sezónní suroviny.

Aktuálně je šéfkuchařem pražské restaurace Červený Jelen, která je považována za špičku české gastronomie a i mezi pražskými restauracemi je nejen svým konceptem výjimečná.

Restaurace Červený Jelen je totiž rozprostřena do čtyř pater unikátně propojených kubistickým otvorem, který zajišťuje, že z každého místa je host zapojen do dění a současně není ochuzen o denní světlo.

V prostorách bývalého bankovního trezoru se nachází restaurace Trezor Špork, který je veden v konceptu elegant dining.

Všechny čtyři patra navíc prostupuje nejvyšší pivní věž na světě. Menu zde sestavuje právě Marek Fichtner, ve spolupráci s Patrikem Jarošem, špičkovým německým kuchařem a členem prezidentem Bocuse Dor v Německu.

Můžeš být nejlepší šéfkuchař, který vede perfektní restauraci, ale bez skvělého týmu jsi jen šikovný snílek s rondonem.

Praxe

  • 2019–současnost restaurace Červený Jelen & Trezor Špork
  • 2014–2019 restaurace Augustine
  • 2008–2014 restaurace Le Grill
  • 2008 hotel The Dolder Grand, Zurich, Švýcarsko
  • 2005–2007 hotel Al Faisaliah, Riyadh, Saudská arábie
  • 2000–2005 Celebrity Cruises, Miami, USA
  • 1997–2000 Peter Deilmann Reederei, Hamburg, Německo
  • 1995–1997 hotel Schwarzer Adler, Heidelberg, Německo
  • 1994–1995 hotel Jeleni boudy
  • 1994 hotel Löwe, Schwetzingen, Německo
  • 1993–1994 hotel Lesní zátiší

Profesionání školení

  • 5/2014 – prezentace české gastronomie na festivalu České republiky ve spolupráci s Czech tourism, Mexico City, Mexiko
  • 4/2013 – prezentace české gastronomie na festivalu České republiky ve spolupráci s Czech tourism, Brazílie
  • 7/2012 – kulinární stáž v michelinské restauraci Lorenz Adlon Esszimmer Restaurant
  • 12/2007 – kulinární stáž v michelinské restauraci Noma v Kodani
  • 2002 USPH a HACCP (školení a semináře v Miami)
  • 1989-1993 – Střední odborná škola hotelnictví, Hronov