2. Úvod do kurzu
Omáčky patří neodmyslitelně do českých kuchyní. Byť je má někdo raději kyselejší, jiný zase sladší, základ na dobrou omáčku je vždy velice podobný. Petr Hajný slibuje, že nás ve svém kurzu naučí, jak na to.
suroviny
postup
Celým kurzem nás bude provázet Petr Hajný, šéfkuchař pražské restaurace Zas a Znova. Zakládá si na vaření z kvalitních a čerstvých surovin, protože ty jsou na hotovém pokrmu vždy znát.
Původně chtěl Petr být automechanikem, ale tatínek mu to rozmluvil. Vyučil se tedy kuchařem, a už od mládí v tomto oboru vynikal. Zúčastnil se několika olympiád, v prestižní soutěži Gastro Hradec získal 2 zlaté medaile, a v roce 2000 se umístil na krásném 3. místě v soutěži Kuchař roku Junior. Zkušenosti nasbíral v několika známých restauracích (Flambée, U Závoje, Villa Richter, Chagall´s, nebo Park Hotel Popovičky). Největším úspěchem pro něj je, když má plnou restauraci a všem lidem jeho jídlo chutná. Inspiraci čerpá všude kdekoliv jí, porovnává, jak co vaří ostatní a rád zkouší nové pokrmy a suroviny.
My se od Petra Hajného naučíme, jak připravit zeleninový základ a uvařit poctivý silný vývar, nedílné součásti mnoha tradičních českých omáček. Rajská omáčka s knedlíkem, omáčka na víně s vepřovými líčky, svíčková na smetaně s houskovým či karlovarským knedlíkem, známá šípková omáčka ke zvěřině, nebo tradiční rakousko-uherský pokrm Tafel Spitz se třemi druhy příloh. Ty všechny budete po zhlédnutí kurzu umět připravit.
Lekce kurzu
-
Seznamte se s lektorem 03:18
-
Úvod do kurzu 01:57
-
Kvalitní vývar 11:06
-
Silný základ na omáčky 09:38
-
Jaké druhy masa budeme používat 04:57
-
Rajská omáčka 13:34
-
Omáčka na víně 14:12
-
Svíčková na smetaně 13:22
-
Šípková omáčka 13:38
-
Tafel Spitz 15:33
-
Co jste se naučili? 01:19