6. Kachní žaludky se slaninou a cibulí

Ragú z kachních žaludků lákavě voní slaninou, česnekem, majoránkou a libečkem. Porci na talíři podáváme posypanou směsí dokřupava orestované slaniny a natrhaného chleba, zakápnutou citronovou šťávou.

suroviny

500 g kachních žaludků
150 g slaniny
cibule
česnek
olej
čerstvá majoránka (tymián apod.)
sůl
mletý pepř
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
citronová šťáva
hladkolistá petržel
čerstvý libeček
půl krajíce staršího chleba
1 lžíce studeného másla

postup

1. 500 g očištěných kachních žaludků vložíme do vroucí vody, přidáme sůl, pepř celý, 2 bobkové listy, nové koření celé, větvičku libečku, ½ cibule a vaříme doměkka cca 45 minut. (00:53)
2. V pánvi rozehřejeme olej, cibuli nakrájíme najemno a smažíme na rozehřátém oleji. (01:58)
3. K cibuli do pánve přidáme 75 g drobně nakrájené slaniny. (02:20)
4. Uvařené žaludky nakrájíme na větší kostky. (02:29)
5. Orestovanou cibulku a slaninu v pánvi zalijeme vývarem ze žaludků, přidáme lístky čerstvé majoránky, nakrájený libeček a kostky žaludků. (03:00)
6. Podle potřeby do pánve průběžně přiléváme vývar. (04:04)
7. Cibuli nakrájíme na plátky, půl krajíce starého chleba natrháme na menší kousky. (04:29)
8. Cibuli rozebereme na kroužky a v rendlíku s rozpáleným olejem smažíme dozlatova. (05:15)
9. Osmažené kroužky cibule odkládáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. (05:43)
10. V rozpáleném tuku po cibuli osmažíme libeček (rendlík je nutné zakrýt, olej prská). (05:54)
11. Osmažený libeček osušíme na papírové utěrce. (06:09)
12. Do rendlíku kápneme olej a restujeme na něm 75 g drobně krájené slaniny, natrhané kousky chleba a 1 najemno nakrájený stroužek česneku. (06:22)
13. Přidáme osmažené kroužky cibule a libeček. (06:53)
14. Do pánve k masu přidáme plátky česneku, lístky majoránky a nakrájený libeček, prohřejeme a zahustíme studeným máslem. (07:11)
15. Do misky s orestovanou směsí s chlebem a slaninou přidáme lístky čerstvé petržele a zakápneme šťávou z citronu. (07:48)
16. Porci ragú v hlubokém talíři bohatě posypeme směsí s orestovanou slaninou a chlebem. (08:06)

Celým kurzem nás provede Jan Punčochář, šéfkuchař pražské restaurace U Matěje a porotce televizní soutěže MasterChef.

Co pro něj znamená vaření? Celý život! 

I když nepochází z kuchařské rodiny, odmalička ho práce v kuchyni bavila a vždy věděl, že se stane kuchařem. Když má volno, velmi rád vaří i doma, pro rodinu nebo i pro návštěvy, kterým připravuje pestré, vícechodové menu hlavně z českých surovin, byť jsou některé z nich netradiční a pozapomenuté. 

  • 11 lekcí
  • 7 kompletních receptů

Jan Punčochář šéfkuchař a porotce kulinářské soutěže MasterChef Česko číst více

Vstoupit do kurzu ZDARMA

  • 11 lekcí
  • 7 kompletních receptů
  • Certifikát o absolvování kurzu
  • Možnost doživotního přístupu ke kurzu
  • Možnost spuštění na TV, PC, tabletu i mobilu