Naučte se správně komunikovat. Usnadní vám to život i vztahy

Naučte se správně komunikovat. Usnadní vám to život i vztahy
06. 11. 2023 | Zuzana Půrová

Komunikace je důležitá, to všichni dobře víme. Ale kdo z nás se tím také řídí v životě? Říkáte si s partnerem či v práci věci na rovinu? Když vás něco trápí, držíte to v sobě, anebo jdete s pravdou ven?

Ono se to ale snadno řekne a hůř udělá, ale jedno je jisté, správná komunikace je základ všeho – mezilidských a partnerských vztahů, aby nám život šlapal tak, jak si představujeme. A velmi dobře to ví nová posila Extrakurzů. Ty vám přinášejí lekci Umění komunikace s Olgou Vlachynskou.

Dobře vyježděná dálnice

Olga je psycholožka a psychoterapeutka, podle které je komunikace, a to zejména v křehkých životních chvílích, neuvěřitelně důležitá. Olga studovala rodinnou mediaci a intervenci na psychologické fakultě ve Španělsku a absolvovala praxi v intervenčním centru.

V kurzu se bude mluvit mimo jiné o mezilidském nedorozumění, o tom, jak zlepšit komunikaci v pracovních, osobních a rodinných vztazích. Dozvíte se třeba to, že při komunikaci se zaměřujeme více na to, co chceme říct, místo abychom řešili, jak věc říct. Jedna lekce se věnuje tématu komunikačnímu stereotypu, který Olga přirovnává k dobře vyježděné dálnici, kterou náš mozek rád využívá…

Poznáte nejčastější komunikací chyby, třeba tu, že míváme tendence předpokládat, že informace, kterou chceme druhému předat, bude přijata takovým způsobem, jakým jsme ji vyslali a že druhý automaticky pochopí náš záměr…

Za velice zásadní Olga považuje to, podstatnější než dobře mluvit, je naslouchat a klást silné otázky. „Tak, abyste si na důležité věci přišli vy. Na rozdíl od čistokrevných koučů vás v tom úplně nenechám. Nebojím se nabídnout radu, nebo nový úhel pohledu. Co využijete, je vaše rozhodnutí. A k tomu mám hluboký respekt,“ vysvětluje Olga.