Nejlepší české omáčky s šéfkuchařem Petrem Hajným: Základem je silný vývar

Nejlepší české omáčky s šéfkuchařem Petrem Hajným: Základem je silný vývar
10. 01. 2023 | Václav Topinka

Šéfkuchař Petr Hajný miluje poctivou českou kuchyni a s ní spojené omáčky. O svůj um se rozhodl podělit v našich Extrakurzech. „Uděláme si spolu skvělý omáčky. Naučím vás pár vychytávek, jak na to, a čemu se vyvarovat. Ukážeme si, jak správně připravit tu nejlepší českou omáčku a v čem je to gró,“ představuje svůj kurz Petr Hajný. 

Pro Petra Hajného je, jak skromně říká, největším úspěchem mít plnou restauraci a spokojené hosty. Kromě toho však může považovat za úspěch svých mnoho kulinářských ocenění. Nyní má spolu s autorem podcastu Chef Arena Karlem Šimůnkem v Praze – Sulicích rodinnou restauraci Zas a Znova a italskou Restauraci di Nuovo. 

Silný vývar a omáčky Petra Hajného 

Bez omáček by to v české kuchyni nešlo. A základem každé dobré omáčky je kvalitní vývar, jenž připravíme dlouhým tažením z kostí a do tmava opečené kořenové zeleniny. Na ten se tedy zaměříme hned v úvodní části kurzu. Také si představíme druhy masa, které budeme používat, a párování s omáčkou.


V průběhu kurzu se pak postupně naučíme rajskou omáčku, omáčku na víně, svíčkovou na smetaně a šípkovou omáčku.

Kromě toho si v poslední lekci navíc připravíme Tafel Spitz – doměkka uvařenou hovězí květovou špičku podávanou se třemi přílohami. Jedná se o tradiční recept rakousko-uherské kuchyně. Uděláme si k němu pažitkovou omáčku, jablečný křen, krémový špenát a restované brambory. 

Petra Hajného baví, když vše dělá od základu a je za ním vidět ta práce. Vidět, ale hlavně cítit je to i na jeho jídle. „Specializuji se na českou kuchyni, tak jak ji vnímám a cítím. Ale vycházím z francouzské, to znamená z dlouhého vaření, z dušení, z tažení mas, kdy ta chuť se koncentruje a udělá z té omáčky to, co chci,“ vysvětluje. 

Co jsou to Extrakurzy?

Online Extrakurzy jsou moderním způsobem, jak získat či prohloubit dovednosti v různých oborech. Oproti klasickým kurzům ušetříte čas i peníze, jelikož se můžete díky videím učit odkudkoli a kdykoli. Každý kurz je sestaven do jednotlivých dílů, které se spouštějí samostatně a k jednotlivým pasážím se lze opakovaně vracet. K přehrání videí stačí mít připojení k internetu a počítač, tablet, mobil či chytrou televizi. Po absolvování kurzu získáte certifikát, který si můžete vytisknout, či nechat speciálně doručit domů s vlastnoručním podpisem lektora.

Omáčky Petra Hajného - online kurz Jak připravit tradiční české omáčky podle Petra Hajného