Články

Helena Fléglová sbírala cukrářské tipy a triky ve světě. Teď je naučí i vás

03. 04. 2023 | Václav Topinka

Zkoušeli jste někdy doma větrníky, věnečky nebo snad dokonce francouzské eklérky? Tyhle dobroty jednoznačně stojí za hřích, ale připravit si ji doma? To snad není ani možné. Vždyť odpalované těsto, na kterém tyto a další zákusky stojí a padají, to je přece strašně složitá věc! Anebo možná není! No řekněte, nezní představa, že rodinu nebo […]

Zobrazit celý článek

Petr Hajný zazářil v Pohlreichově souboji restaurací se svým italským podnikem

31. 03. 2023 | Václav Topinka

Zdeněk Pohlreich je zpět! Tentokrát však ve své nové kulinářské show nehledá ty nehorší podniky v Česku a neukazuje divákům jejich šílené prohřešky. Naopak! Představuje ty nejlepší z nejlepších. O svých kouzlech televizní diváky přesvědčil v jednom z dílů i Petr Hajný, lektor Extrakurzů. V klání Pohlreichův souboj restaurací se utkal spolu se svým parťákem Karlem Šimůnkem a jejich společnou […]

Zobrazit celý článek

Cukrářka Šárka Divácká vás naučí péct jako profesionála: Cukrařinu musíte pochopit

27. 01. 2023 | Václav Topinka

Cukrářka Šárka Divácká se rozhodla stát se ambasadorkou Extrakurzů, protože chce lidem ukázat, jak lze uchopit cukrařinu jinak. „S oblibou říkám, že cukrařinu musíte pochopit, abyste jí mohli rozumět. Často se ukazují jen recepty bez toho, že bychom lidem vysvětlili, co se skrývá za procesy uvnitř těsta. Pokud to nezačnete chápat, tak se vám prostě […]

Zobrazit celý článek

Marek Raditsch učí, jak zpracovat ryby: Kapr na asijský způsob, pošírovaný siven nebo tatarák z tuňáka

17. 01. 2023 | Václav Topinka

Šéfkuchař Marek Raditsch miluje vyváženou stravu a s ní pak hlavně související ryby. V našich Extrakurzech se rozhodl předvést, co všechno s nimi můžeme provádět. Postupně nám tak odhalí, jak je správně připravovat, co udělat s kostrou a jak omezit zbytky a plýtvání.

Zobrazit celý článek

Nejlepší české omáčky s šéfkuchařem Petrem Hajným: Základem je silný vývar

10. 01. 2023 | Václav Topinka

Šéfkuchař Petr Hajný miluje poctivou českou kuchyni a s ní spojené omáčky. O svůj um se rozhodl podělit v našich Extrakurzech. „Uděláme si spolu skvělý omáčky. Naučím vás pár vychytávek, jak na to, a čemu se vyvarovat. Ukážeme si, jak správně připravit tu nejlepší českou omáčku a v čem je to gró,“ představuje svůj kurz […]

Zobrazit celý článek

Vietnamské menu s Khanem Ta: Krevetová polévka i sladkokyselá žebírka s kimchi

03. 01. 2023 | Václav Topinka

V Extrakurzech nás Khanh Ta provede krok za krokem tím, jak si připravit vietnamské menu. Na vietnamské kuchyni miluje, jak je dobrá a přitom jednoduchá. „Chci vám představit klasickou vietnamskou večeři, kdy všichni sedí spolu, užívají si jídlo a celá rodina je semknutá,“ vysvětluje, proč se stal ambasadorem našich Extrakurzů.

Zobrazit celý článek

Šéfkuchař Jan Punčochář představuje sváteční menu: Houbové carpaccio a křepelka plněná kachnou

27. 12. 2022 | Václav Topinka

Vaření je pro Jana Punčocháře, jak sám říká, prakticky celý život. “Mám rád jednoduché recepty z jednoduchých surovin, které si můžete koupit všude. Jsou trošku netradiční, protože na ně často zapomínáme,” představuje známý šéfkuchař svůj kurz. Na jeho menu budete tedy potřebovat suroviny jako jsou kroupy, červená řepa, vnitřnosti nebo křepelka. Tu u hlavního chodu […]

Zobrazit celý článek

Cukrářka Šárka Divácká mění pravidla pečení: Do dortů dává škvarky, cvrčky i olivy

20. 12. 2022 | Václav Topinka

Šárku Diváckou můžeme znát z kulinářské show MasterChef Česko 2020, které se zúčastnila jako host. V současnosti již v Brně vlastní úspěšnou netradiční cukrárnu Sorry – pečeme jinak a na nedostatek klientely si zajisté nemůže stěžovat. Její dorty s názvy Popelník, Buď mech nebo Chleba se škvarky jsou oblíbenou turistickou atrakcí. Proč se rozhodla stát […]

Zobrazit celý článek

Šéfkuchař Petr Hajný chtěl být automechanikem: Do jeho omáček se zamilujete

13. 12. 2022 | Václav Topinka

Petr Hajný má za sebou bohatou praxi z nejlepších pražských restaurací a na “zdi” mnoho kulinářských ocenění. Nyní se své zkušenosti rozhodl předat veřejnosti v našich nových Extrakurzech. O své lásce k omáčkám promluvil v rozhovoru pro web Toprecepty.cz.

Zobrazit celý článek

Šéfkuchař Marek Raditsch o kuchařích a české kuchyni: Štve mě lenost a neúcta k surovinám

07. 12. 2022 | Václav Topinka

Šéfkuchaře Marka Raditsche můžeme znát například z první řady show MasterChef Česko, svoji kariéru ovšem odstartoval již na střední škole úspěchem na gastronomické olympiádě mládeže a od té doby jeho hvězda stále stoupá. Více prozradil v rozhovoru pro web Toprecepty.cz.

Zobrazit celý článek

Vietnamský šéfkuchař Khanh Ta: V Česku máme lepší maso. Experimentů se ale bojíme

25. 11. 2022 | Václav Topinka

Obliba vietnamské kuchyně v Česku stále roste, na přílišné experimentování se ale lidi úplně necítí. Zatímco ve Vietnamu jsou lidé zvyklí zpracovat vše, u nás je to stále spíše otázka trendu, o více se podělili v rozhovoru pro Lifee.cz.

Zobrazit celý článek

Porotce show MasterChef Jan Punčochář má v kuchyni konkurenci: Syn Matěj jde v jeho šlépějích

25. 11. 2022 | Václav Topinka

Oblíbený televizní šéfkuchař a porotce MasterChef Jan Punčochář bude jedním z hlavních ambasadorů projektu Extrakurzy. I česká kuchyně lze podle něj dělat inovativně, odlehčeněji a moderně, říká v rozhovoru pro Lifee.cz.

Zobrazit celý článek