5. Smažené sýrové knedlíčky se špenátovou majonézou

Naučíme se připravit dokonale křehké sýrové knedlíčky, provoněné kombinací tří druhů sýra. Podáváme je na čerstvém salátku z mladých špenátových listů a s miskou špenátové majonézy.

suroviny

500 g bílého pečiva nakrájeného na kostky
300 g sýru (ementál, Romadur a Gran Moravia)
200 ml mléka
3 vejce
1 bílá cibule
hladkolistá petržel
muškátový oříšek
slunečnicový olej
sůl
pepř

Špenátová majonéza
200 g mladých špenátových listů
200 g majonézy
olivový olej
sůl
pepř

postup

1. V hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme ji a připravíme si mísu s ledovou vodou. Do vroucí vody vložíme mladý špenát, 20 sekund blanšírujeme, pak ihned vložíme do mísy s ledovou vodou. (01:30)
2. Zchlazený špenát přecedíme, vymačkáme z něj přebytečnou vodu a vložíme ho do mixéru. Přidáme olivový olej, osolíme a rozmixujeme. (02:40)
3. K rozmixovanému špenátu přidáme 200 g majonézy a znovu promixujeme, můžeme dochutit pepřem. (03:51)
4. Do mísy nasypeme 500 g staršího bílého pečiva nakrájeného na kostky. Všechny tři sýry nastrouháme nahrubo. (04:46)
5. Na pánvi rozehřejeme trochu slunečnicového oleje, najemno nakrájíme 1 bílou cibuli, vložíme na pánev a orestujeme dosklovita. (05:42)
6. Najemno nasekáme listy petržele a přidáme do mísy s pečivem. Orestovanou cibuli v pánvi zalijeme 200 ml mléka a ohřejeme. (06:45)
7. Mléko s cibulí nalijeme do mísy s pečivem, promícháme a na 20 vteřin přikryjeme pokličkou. Pak odkryjeme, přidáme 3 vejce, osolíme, opepříme, přidáme malou špetku strouhaného muškátového oříšku, nastrouhaný sýr a důkladně promícháme. (07:20)
8. Hotové těsto necháme v pokojové teplotě alespoň 30 minut odpočívat. V rendlíku rozpálíme větší množství oleje a z odleželého těsta pomocí lžíce, kterou průběžně namáčíme do vody tvarujeme knedlíčky - noky, které zprudka smažíme v oleji 2-3 minuty. (08:41)
9. Hotové knedlíčky odkládáme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. (09:33)
10. Mladý špenát zakápneme olivovým olejem, osolíme a promícháme. (10:06)

Známý český šéfkuchař a majitel restaurace Červený Jelen Marek Fichtner vnímá bezmasé vaření jako výzvu a celým kurzem dokazuje, že plnohodnotné pokrmy se dají připravit z lokálních surovin a bez použití masa. Naučí nás skvělou krémovou bramboračku podávanou s konfitovaným žloutkem, křupavé sýrové karbanátky s česnekovou omáčkou, nadýchaný císařský trhanec, a nejen to!

  • 11 lekcí
  • 8 kompletních receptů

Marek Fichtner šéfkuchař restaurace Červený Jelen & Trezor Špork číst více

Vstoupit do kurzu ZDARMA

  • 11 lekcí
  • 8 kompletních receptů
  • Certifikát o absolvování kurzu
  • Možnost doživotního přístupu ke kurzu
  • Možnost spuštění na TV, PC, tabletu i mobilu