Nejlepší české omáčky s šéfkuchařem Petrem Hajným: Základem je silný vývar
Šéfkuchař Petr Hajný miluje poctivou českou kuchyni a s ní spojené omáčky. O svůj um se rozhodl podělit v našich Extrakurzech. „Uděláme si spolu skvělý omáčky. Naučím vás pár vychytávek, jak na to, a čemu se vyvarovat. Ukážeme si, jak správně připravit tu nejlepší českou omáčku a v čem je to gró,“ představuje svůj kurz Petr Hajný.
Pro Petra Hajného je, jak skromně říká, největším úspěchem mít plnou restauraci a spokojené hosty. Kromě toho však může považovat za úspěch svých mnoho kulinářských ocenění. Nyní má spolu s autorem podcastu Chef Arena Karlem Šimůnkem v Praze – Sulicích rodinnou restauraci Zas a Znova a italskou Restauraci di Nuovo.
Silný vývar a omáčky Petra Hajného
Bez omáček by to v české kuchyni nešlo. A základem každé dobré omáčky je kvalitní vývar, jenž připravíme dlouhým tažením z kostí a do tmava opečené kořenové zeleniny. Na ten se tedy zaměříme hned v úvodní části kurzu. Také si představíme druhy masa, které budeme používat, a párování s omáčkou.
V průběhu kurzu se pak postupně naučíme rajskou omáčku, omáčku na víně, svíčkovou na smetaně a šípkovou omáčku.
Kromě toho si v poslední lekci navíc připravíme Tafel Spitz – doměkka uvařenou hovězí květovou špičku podávanou se třemi přílohami. Jedná se o tradiční recept rakousko-uherské kuchyně. Uděláme si k němu pažitkovou omáčku, jablečný křen, krémový špenát a restované brambory.
Petra Hajného baví, když vše dělá od základu a je za ním vidět ta práce. Vidět, ale hlavně cítit je to i na jeho jídle. „Specializuji se na českou kuchyni, tak jak ji vnímám a cítím. Ale vycházím z francouzské, to znamená z dlouhého vaření, z dušení, z tažení mas, kdy ta chuť se koncentruje a udělá z té omáčky to, co chci,“ vysvětluje.
Co jsou to Extrakurzy?
Online Extrakurzy jsou moderním způsobem, jak získat či prohloubit dovednosti v různých oborech. Oproti klasickým kurzům ušetříte čas i peníze, jelikož se můžete díky videím učit odkudkoli a kdykoli. Každý kurz je sestaven do jednotlivých dílů, které se spouštějí samostatně a k jednotlivým pasážím se lze opakovaně vracet. K přehrání videí stačí mít připojení k internetu a počítač, tablet, mobil či chytrou televizi. Po absolvování kurzu získáte certifikát, který si můžete vytisknout, či nechat speciálně doručit domů s vlastnoručním podpisem lektora.
Další články
Zhubněte jednou provždy! Tyhle tipy vám pomohou shodit přebytečná kila
Fascinující kreativita. Rozvíjejte ji, projeví se to ve vašich životech
Pohlreichův souboj restaurací představil restauraci Dian. Stojí za ní lektor Extrakurzů Khanh Ta