Vsaďte na ryby. Jsou prospěšné, a přitom jich jíme málo

Vsaďte na ryby. Jsou prospěšné, a přitom jich jíme málo
12. 07. 2023 | Zuzana Půrová

Losos na grilu, siven třeba na tymiánu, candát například na másle. Máte rádi ryby a tyhle tři si občas dopřáváte? A kdy jste měli naposledy dobrého kapra? Aha, o Vánocích…

Pokud alespoň občas rybu k obědu či večeři máte, jste vzorní. Statistiky jsou však neúprosné, Češi rybám úplně neholdují. Za rok těch sladkovodních snědí v přepočtu na osobu 1,5 kg… Pro srovnání, světový průměr je kolem 16 kg na osobu za rok, v zemích Evropské unie potom asi 11 kg. Jak vidno, Češi jsou na chvostu. A pro zajímavost ještě jedno srovnání, i když trochu extrémní. Tipněte si, kolik kilo ryb spořádají za rok Eskymáci? Neuvěřitelných až 90 kg na osobu za rok.

Kapr proti infarktu

Přitom příznivý vliv ryb na člověka je neoddiskutovatelný. Konkrétně kapří maso je výborným pomocníkem proti infarktu, jsou v něm omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, které rozpouštějí a uvolňují látky, které ucpávají cévy. A takto bychom mohli pokračovat dál a dál.


Možná patříte k těm, kteří ryby často na talíři nemají a argumentujete, že si nejste v jejich přípravě jistí v kramflecích. Tak konec výmluv! Extrakurzy totiž mají speciální kurz, zaměření právě na ryby!

Stojí za ním Marek Raditsch, šéfkuchař, který sbíral zkušenosti po celém světě, až zakotvil v Praze, konkrétně coby šéfkuchař prestižní restaurace Kampa Park Restaurant. A na ryby je vážně machr, spolu s mořskými plody jsou totiž jeho srdcovou záležitostí.

Pražma schovaná v solné krustě

V kurzu si s Markem připravíte takové rybí dobroty, že už nebudete chtít nikdy nic jiného! Online kurz začnete provensálskou rybí polévkou s omáčkou Rouille. Kapra si připravíte jinak, než jste zvyklí pravidelně vždy v prosinci, jde o kapra na asijský způsob se sladkokyselou omáčkou. Siven bude připraven pošírováním v páře spolu s omáčkou beurre blanc a bramborami Hasselback.

A na řadě je candát, konkrétně opečený na přepuštěném másle a doplněný smetanovou paprikovou omáčkou. Ale to není zdaleka vše, protože na programu je i tatarák z tuňáka, podávaný s avokádovým pyré a zlatým hřebem celého menu bude pražma královská, upečená v solné krustě. Nebude se však jen vařit, čeká vás i trocha teorie Marek vás také naučí jak očistit a vyfiletovat lososa a steaky pak zprudka orestovat. 

TIP na další online kurz: Jde to i bez masa podle Marka Fichtnera