Na pohled úchvatný, na chuť dokonalý. Naučte se upéct Red velvet!

Na pohled úchvatný, na chuť dokonalý. Naučte se upéct Red velvet!
14. 06. 2023 | Zuzana Půrová

Přiznejte se! Milujete sladké? A co sýr? Takový ten krémový, trošku slaný… A ochutnali jste už kombinaci obojího? Ideální volbou je dort Red velvet.

Nemusíte být cukrářský odborník, i když tenhle dortík vypadá jako od profíka, určitě se vám povede i doma. Je totiž v podstatě strašně jednoduchý. A navíc velmi lákavý. Až vám přijde návštěva, budete slavit narozeniny někoho blízkého nebo třeba na grilovačce budete chtít sladkou tečku, vsaďte se, že po rozříznutí všichni oněmí. Red velvet je totiž věrný svému jménu – červený samet. Piškot je temně rudý, v kombinaci s krémovým sýrem lahodný a oku lahodící.

Moučník s historií

Red velvet je sice možná v českých kuchyních populární až v posledních letech, o žádnou novinku však nejde. Je to totiž dokonce nejoblíbenější americký zákusek, který tamní hospodyňky, ale i profesionální cukrárny, pečou už od dvacátých let.


Podávám byl poprvé v legendárním newyorském hotelu Waldorf Astoria, zásluhy si však možná podnik připsal trošku neférově, některé prameny totiž říkají, že dort byl v Americe znám už dlouho před tím.

Otázka, která se řeší neustále dokola zní, jak je možné, že dort má krásně rudou barvu. Usnadnit, nebo lépe řečeno pojistit si ji, je pochopitelně možné použitím barviva. V minulosti ji však získával výhradně buď reakcí kakaa a podmáslí nebo použitím hnědého cukru.

Co víte o kakau?

Dokonalý Red velvet si klidně upečete doma, povede vás lektorka Extrakurzů Šárka Divácká. Kromě samotného receptu a postupu se od ní také dozvíte celou řadu zajímavostí třeba o kakau, pečlivě se pod jejím vedením budete věnovat i zdobení dortu.

Šárka je profík každý coulem, koneckonců zakládala brněnskou cukrárnu Sorry, pečeme jinak. „S oblibou říkám, že cukrařinu musíte pochopit, abyste jí mohli rozumět. Často se ukazují jen recepty bez toho, že bychom lidem vysvětlili, co se skrývá za procesy uvnitř těsta. Pokud to nezačnete chápat, tak se vám prostě stane, že bábovka bude jednou vysoká 15 centimetrů a jindy třeba jen 10. Chtěla bych českou cukrařinu posunout někam dál,“ vysvětluje Šárka.

TIP na další online kurz: Hříšné moučníky z odpalovaného těsta podle Heleny Fléglové